Om oss

 

161125_hansakelHans-Åke Landqvist – trumpet
Började i tidig ålder med att plocka ut kastruller ur skåpen för att ha något att trumma på.
Stenkakor med bla Glenn Miller som var stor favorit hemma blandat med bla Earl Bostic gick bra att trumma till.
Via annons i NT som sökte intresserade nybörjare kom jag i kontakt med ABF:s musikkår 1956 som leddes av Erik Jakobsson trumpetare i Norrköpings Symfoniorkester.
Började där som åttaårig trumelev. Efter något år blev jag även tilldelad ett althorn att prova på och där började också intresset för blåsinstrument. Efter althorn blev det ventilbasun tills jag fick min första trumpet som 11-åring. Som elev fick jag även lära att traktera Ess-kornett.
Var med hos Erik fram till 1962 därefter gick färden in i ”TBV:s ungdomsmusikkår” där jag blev kvar till 1969. Var med och bildade ”Michel`s dansorkester” 1968 med bla Anders Engberg. Spelade med där till 1972 och samma år började jag i ”Hemvärnets Musikkår” i Östergötland som jag fortfarande är verksam i. Har även spelat med i lokala storband som ”Norrköpings Jazzband”, ”Pliggen Big Band”, ”Söderköpings Storband”, ”Aircraft Big Band” (som jag även startade 1984 tillsammans med Tomas Westerlund).1972 startades sextetten ”Ramunderblecket” i Söderköping där jag spelade Ess-Kornett och var verksam fram till 1997. Har även haft förmånen att medverka i musikaler och revysammanhang bla i uppsättningar som Can-Can, Teaterbåten, May Fair Lady samt West Side Story samt revyer från 1984-1989 med Tjadden Hällström, spelar även i kyrkliga sammanhang och högtider.
Har tidigare spelat i omgångar med Arne Hardes Storband och är för närvarande ordinarie i det bandet.
Har under hösten -16 spelat i Söderköpings Storband och kommer att i alla fall under 40-års jubileumsåret 2017 att spela med SSB.
Storband och musiker som inspirerar mig är bla Woody Herman`s storband – framförallt inspelningar från 1962-1965 med bla trummisen Jake Hanna och trumpetaren Bill Chase.

161125_hakankHåkan Kyndel – trumpet
Startade min musikaliska resa i 7 års åldern med pianolektioner, fick rådet av en av mina musikaliska morbröder att börja spela trumpet och på den vägen är det.
Första orkestern jag spelade i var TBV’s ungdomsmusikkår, gick senare över till musikkåren St;Olov /Hemvärnets musikkår.
I början av 70 talet var vi några grabbar som startade ett storband som fick namnet Norrköpings Jazzband parallellt blev det dansband och senare funk/soulbandet Exclusive blend, som spelade på discotek och studentkårer över hela sverige på 70 talet.
Under 70 och 80 talet blev det en del inhopp i Arne Hardes storband, Pliggens big band, Sweet Swing big band och Casa Loma storband. 1990 började jag i AirCraft big band där jag fortfarande är aktiv, åren 2000-2014 spelade jag i Söderköpings storband, sedan början av 2016 är jag tillbaka i Hardes Big Band och nu även i Söderköpings Storband.
Förutom storbandsmusiken har jag genom åren vädrat trumpeten i kyrkor runt om i länet och medverkat som musiker i en hel del musikaler på Arbis, Skandia och Hörsalen samt fem säsonger i Tjaddens revy orkester på Skandia teatern.

140612_petterPetter Arab – trumpet.
Är musikaliskt skolad i Mjölby. Började spela trumpet i Mjölby Ungdomsmusikkår i slutet av 70-talet för att några år senare hamna i både Mjölby Stadsmusikkår och Mjölby Storband. Spelar numera mest i orkestrar utanför Mjölby såsom Linköpings storband, Ingemar Wåhlin Big Band samt Norrköpingsorkestern Bråvikens Kammarsymfoniker. Spelar i Söderköpings storband sedan hösten 2013.

En vakant trumpetstämma

 

 


140612_torvaldTorvald Gunnarsson, trombon
Är orkesterns ordförande och repetitör.
Började första gången i storbandet som 2:dra basunist våren 1991. Fick då vara med om 2 resor österut till Riga respektive S:t Petersburg med bandet. Ett par underbara resor för att lära känna bandet eftersom jag då var nyinflyttad till Östergötland och Norrköping. Slutade efter några år på grund av tidsbrist. Kände efter ett tag suget efter storband och jazz och återkom till bandet i slutet av 90-talet och avancerade då till 4:de basunist. Spelade och trivdes bra i bandet under några år innan familj och arbete satte stopp för vidare medverkan. Efter att ha vikarierat i bandet på olika positioner under nästan 10 år så kom jag tillbaka till det i början av 2011. Denna gång som 3:dje basunist. Jag trivs med de flesta musikformer och genrer och deltar i flera olika konstellationer allt ifrån barock via gammaldans, militärmusik, jazz och fram till 80 och 90-tals rock med komp och blås. Beroende på orkester och sammanhang så blir det inte bara trombon och andra brassinstrument utan även dragspel, blockflöjt och kontrabas.

En vakant trombonstämma

 

 

 


anders_byAnders Byström – trombon.
Är egentligen en riktig ”multibasist”, som ser basklaven som sitt kall! Anders hanterar med stor säkerhet såväl kontra- som elbas, bastuba och bastrombon. Genom sin bredd inom basområdet är Anders en eftertraktad musikant. Han medverkar i ett flertal olika band i regionen i både mindre och större sättningar. Anders spelar lika gärna s k ”kultis” som marschmusik och storbandsjazz. Utöver Söderköpings Storband spelar han i Hardes, Saab Musikkår, Ingemar Wåhlin Big Band samt i många fler mer eller mindre tillfälliga sammanhang.

160618_stefannymanStefan Nyman – bastrombon.
Påbörjade sin musikaliska bana i orkesterklasserna i Norrköping och var på fritiden med i olika orkestrar och ensembler. Det var under tiden i Norrköpings Ungdomsmusikkår som de första kontakterna med storbandsmusik gjordes, vilka sedan fördjupades med bl.a. vick på bastrombon i musikgymnasiets storband.Som hemvärnsmusiker sedan 15 års ålder slog hjärtat varmt för marschmusik vilket ledde till provspelningar för försvarsmusiken, och därpå följande värnplikt, som beriden musiker vid Livgardets Dragontrumpetarkår. Under studietiden på Linköpings Universitet var han med i diverse ölkapell och vikarierade i Linköpings Akademiska Orkester.Till Söderköpings storband kom Stefan 2009 och har sedan dess varit med om många spelningar i blandade miljöer runt om Östergötland men även några spelningar på Nalen. Vid sidan om storbandet spelar han i marschorkester, mässingsextett och andra blåskonstellationer  men plockar även gärna upp en gitarr efter arbetet.

140612_esaEsa Falkenroth altsaxofon/sopran/flöjt
En storbandsledare, arrangör och saxofonist med förflutet i Stockholm och Linköping. Spelar gärna allt från swing och dixieland till motown-soul och modern fusion. Jobbar just nu med egna kompositioner till en CD med den egna jazzgruppen Falkenroth Jazzcooking. Nås på email: jazz@falkenroth.se

140612_anders_jAnders Jansson, altsaxofon

Bernt

Jag och Ewa F är på längesegling för närvarande och Bernt Lindberg har trätt in och spelar 2:a altsaxstämman under tiden och det gör Bernt med den äran.
Om Anders: -Piano blir nog bra, tyckte mamma….. Jag kämpade på några år tills brorsan kom hem med en trombon. Då mina armar var för korta för det instrumentet, började jag spela barytonhorn i stället. Många mil marschmusik blev det sedan i TBV:s ungdomsorkester och flera utlandsresor under Ronald Sjöstrands ledning. Men saxofon verkade vara häftigare att spela som tonåring och på den vägen är det. Spelar i Söderköpings Storband sedan 1981 och har därmed varit med längst i bandet – mer än halva mitt liv…


140612_pallePalle Ericson, tenorsax
Började spela piano vid 10 års ålder, klarinett vid 16 och tog lektioner några år för Olof Emgard, Orkesterföreningen. Började med tenorsax 1951 och spelade med Jean Reinholds kvintett.Bernt Olhssons orkester från 1952. Leif Kronlunds orkester 1955 med spelningar bl.a. på Skansen samt turneer. Därefter tillbaka till Bernt Olhsson. Från 1975 egen kvartett samt Storband som Östgötabandet, Ingemar Wåhlin Big Band. Blueskvinten, Peking Big Band samt Hoffstens Revival. Erhållit stipendier bl.a. från Crescendo Norrköping samt från Great Jazz Club, Linköping.

140612_bertil_fBertil From – tenorsax

140612_ewaEwa Fellnert – barytonsaxofon

Marcho

Jag och Anders J är på längesegling för närvarande och jag har lyckats få en mycket duktig ersättare – Marcho Marchev – som hanterar barytonstämman med bravur, medan vi seglar klart.
Om Ewa: Jag varit vikarie en längre tid men är f.o.m 2015 ordinarie medlem i SSB. Jag älskar att spela på min kära barytonsax och helst tillsammans med andra. Jag spelar i flera konstellationer bla. Ewa Fellnert Saxofonkvartett www.fellnert.se/sax. För mig började musicerandet när en av mina döttrar började i Trosa musikskola. Läraren där tyckte att det var bra om någon förälder var med i gruppen så jag började spela med barnen. Livet fick en ny dimension. Jag har inte slutat spela sedan dess men det har nog tyvärr många av barnen. Ganska snart började jag spela med i det då relativt nystartade Trosa Storband, några tjejer och jag bildade också en saxkvartett – Truesax  och jag fick uppleva den härliga känslan av att skapa musik tillsammans.
Är Söderköpingsbo sedan 2006 och nu ”med storband” igen – härligt!


Alexander – bas
Text kommer

Johan Rydberg – trummor
Text kommer

140612_bo_hBo Hansare, piano
Började “jamma” med likasinnade, tidigt 50-tal, på KFUM-lokalen G:a Rådstugan på lördageftermiddagar. Första orkestern var Hasse Bergströms. Därefter -56 till -60, Eddie Swartz orkester, och -60 till -64, Max Rogers orkester, och mellan åren -64 till -66, Roger Wanders orkester i Linköping. Där slutade jag, trodde jag. Började om hösten -86 med Söderköpings Storband och spelar även med orkestern Sax Appeal sedan mitten av -90-talet.

140612_lovisaLovisa Andersson – sång
Kommer från en sångglad familj från Värmland och har sedan liten sjungit i kör. Efter gymnasiet blev det musiklinjen på Södra Vätterbygdens Folkhögskola med piano som huvudinstrument och det var egentligen inte förrän kosan styrde till studentstaden Uppsala som hon verkligen upptäckte storbandsjazzen. Tack vare en god vän och ett bananskal provsjöng hon för Svenska Showorkestern Phontrattarne och kom med. – Jag är min vän evigt tacksam! – När hon sedan klev in i arbetslivet, hamnade storbandsjazzen på hyllan för ett tag, men till sist blev abstinensen för stor och det var då som hon bland annat fick kontakt med SSB.